A legfontosabb tények a nyirokcsomók betegségeiről

604
HOZZÁSZÓLÁS:

Nyirokcsomó-gyulladás

Általános fertőző betegségek, autoimmun betegségek következtében testszerte nyirokcsomó-gynyirok-mirigy-rendszerulladás jön létre, amit specifikus nyirokcsomó-gyulladásnak neveznek. Ilyen alakul ki tuberkulózis, gombás fertőzés, Boeck-féle betegség, brucellózis, macskakaparás-betegség, Felty-szindróma, Pfeifer-féle mirigyláz. rubeóla, toxoplazmózis, bőrpestis esetén.

A bélfodor nyirokcsomóinak specifikus gyulladását okozza a pestis kórokozójával rokon Pasteurella pseudotuherculosis baktérium. A bélfodor nyirokcsomóinak gyulladása az akut vakbélgyulladás tüneteit utánozza.

Lympho-granuloma venerea

A negyedik nemi betegségként elnevezett betegségben a nemi szerveken apró hólyagok alakulnak ki. A hólyagok idővel kifekélyesednek. A lágyéki nyirokcsomók megduzzadnak.

Tumoros nyirokcsomó-duzzanat

Daganatos megbetegedések esetén szintén nyirokcsomó-duzzanat alakul ki. A daganatos sejtek a nyirokáramlás útján szóródnak szét a szervezetben. A tumor közelében elhelyezkedő nyirokcsomókban a daganatsejtek megtapadnak, kóros szaporodásnak indulnak és daganatáttétet képeznek. Metasztatizáló emlődaganat esetén a hónaljárok nyirokcsomói duzzadnak meg.

Hodgkin-kór

A Hodkin-kór a nyirokcsomók rosszindulatú daganatos megbetegedése. A betegség elsősorban a férfiaknál alakul ki. A betegség létrejöttének pontos oka a tudomány mai ismeretei szerint nem teljesen tisztázott.

A betegség kezdetén fejfájás, bőrviszketés, levertség jelentkezik. A mellüregi, hasüregi, nyaki, hónalji nyirokcsomók megduzzadnak.

Később a lép és a máj is megbetegszik, megduzzad. Visszatérő magas lázas időszakokat láztalan időszakok váltják. A betegség lassan, fokozatosan progrediál. A kezeletlen betegség néhány év alatt halálos kimenetelű.

A nyirokcsomók vizsgálata tapintással

A nyirokcsomók megtapintása igen sok információt ad a vizsgáló orvos számára. A nyirokcsomók tapintási lelete segít a diagnózis felállításában.

A felületi nyirokcsomók elváltozásaiból a mélyben zajló gyulladásos folyamatok pontosan megítélhetők. (Például az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzanata a foggyökerek gyulladására utalhat.)

604
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]