Nyirokcsomó-duzzanat vagy zsírcsomó a nyakon?

696
HOZZÁSZÓLÁS:

Nyaki részen előfordul, hogy csomószerű elváltozások, duzzanatok jelennek meg. Egy ilyen, szabad kézzel is kitapintható csomó nagy ijedelmet szülhet, hiszen sokan elsőre már a legrosszabbra (dagaadenopatianatra) asszociálnak.

Szerencsére, az esetek döntő többségében egyértelműen jóindulatú megnagyobbodásról van szó. Pusztán az a kérdés, hogy a panaszok között szerepel-e a fájdalom vagy sem?!

Fájdalmatlan csomó – Faggyúciszta

A nem megfelelően kezelt, vagy elhanyagolt pattanásokból a bőr felszíne alatt könnyen kialakulhatnak ún. faggyúciszták: A faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, gyulladás alakul ki. A nyomkodás ilyenkor már felesleges, hiszen a csomó további növekedését, vagy a gyulladás fokozódását érhetjük csak el.
A faggyúciszta kialakulása nem jár fájdalommal. Mozdítható csomó, eltávolítása sebészeti beavatkozást igényel. Érdemes megmutatni bőrgyógyásznak.

A zsírcsomó sem jár fájdalommal!

A zsírcsomó, vagy más néven lipóma jóindulatú kötőszöveti daganat, amely közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő zsírszövetből alakul ki. A nyaki részen gyakorta feltűnő esztétikai probléma. A csomó jellemzően 5cm-nél nem nagyobb, mozgatható, sebészi beavatkozással kimetszhető.

A nyirokcsomó-duzzanat fájdalommal jár

A nyirokerek mentén elhelyezkedő szervek a nyirokcsomók. A nyakon normál állapotukban is kitapintható csomók megnagyobbodásának a hátterében valamilyen torok -, garat – vagy szájüregi gyulladás/fertőzés állhat. A gyulladásos duzzanat megfelelő kezelés (természetes vagy mesterséges fertőtlenítők, gyulladáscsökkentők szedése) mellett általában max. 2 héten belül megszűnik.
Kisgyermekeknél (10 éves kor körül is) gyakori, hogy az akár hónapokig kitapintható duzzanat.

Amennyiben a csomó hosszú idő múlva sem akar elmúlni, teljes vérképvizsgálattal (netán nyaki ultrahanggal) kideríthető a megnagyobbodás valódi oka. Szükséges esetben, mintavételt követően, szövettani vizsgálattal felállítható a pontos diagnózis (így zárható ki a limfóma, vagy rákos elváltozás gyanúja).

696
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Ági szerint:

    Nekem a nyakamnál, a két lapocka felső részénél úgymond zsírpúp van. Megfigyelésem alapján nagyon sok nőnek van, és sajnos nem szép látvány. Nem fáj,nem mozdítható, csak esztétikailag probléma. Mit lehet kezdeni vele?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]